Foundcrowd har indtil videre været forbi over 40 startups, iværksættere, eksperter og investorer for at sætte fokus på alle de emner der relaterer sig til iværksætteri. Hermed kan du blive klogere på dette og få inspiration og gode tips og råd om iværksætteri. I og med at investering og juridiske aspekter oftest er de største jungler at finde rundt i som nyopstartet virksomhed, har vi naturligvis også fokuseret på disse emner i alle vores interviews. Du kan glæde dig til at høre, hvad iværksættere siger om investering og juridiske aspekter i vores app. Vi har  samlet fællesnævnerne for både investering og juridiske aspekter. De holdninger som går igen blandt alle de iværksættere, vi hos Foundcrowd har snakket med. 

Nej til investering, ja til bootstrapping

Investering er det, som de fleste iværksættere har det sværest med. Det kan være en forvirrende jungle at finde rundt i og pengene hænger ikke på træerne. Faktisk har størstedelen af de iværksættere og investorer, vi har interviewet, nævnt, at man bør fokusere på at ‘bootstrappe´ ens virksomhed så lang tid som muligt.

Men hvad betyder bootstrapping? Når man bootstrapper, skærer man alt unødvendigt væk. Fremfor at starte op i lækre kontorer med designermøbler starter man op hjemme hos sig selv eller på ens uddannelses faciliteter. Man har selv kasketter på og lægger sine egne ´mandetimer´ i projektet fremfor at købe sig til alt. I bootstrapping startups går man igang med det samme, og udvikler en demo, eller proof-of-concept, på et meget lavt budget. Derfor arbejder ofte på projektet ved siden af sit almindelige 8-16 arbejde, men i en del tilfælde startes projekter også op, hvor stifterne arbejder fuldtid, og først får løn når virksomheden tjener penge nok til det. 

Efter alle vores interviews står det også klart. Iværksættere ønsker først at hente investering, når de skal til at vækste, ekspandere, ansætte nye folk eller investere massivt i markedsføring. Det er også langt nemmere at hente ekstern investering, når man kan vise et ´product-market fit´. Ekstern investering kommer også med en masse formaliteter. Dette tager tid fra, hvad der bør være det primære fokus, nemlig at udvikle produktet eller en prototype.

Få styr på det juridiske fra start!

Det er tydeligt gennem vores mange interviews, at alle er enige om vigtigheden i at få styr på de juridiske aspekter fra begyndelsen. Hvem der ejer hvad, og hvad der sker, hvis en medstifter stopper. Der var endda en iværksætter der sagde: “Hellere få det skrevet ned på bagsiden af en serviet, end ikke at skrive det ned”. Der var også en bred enighed om, at få alle disse dokumenter udarbejdet hos en professionel. Det er nemlig sjældent at et startup har en uddannet jurist med på holdet.

Dokumenterne skal oftest kun udarbejdes én gang, så det er pengene værd at få udarbejdet hos en ekstern jurist. Det kan nemlig gå hen at blive en meget dyrere fornøjelse, hvis der opstår uenighed blandt medstifterne. Det kan ske at gå rettens vej, og så er der tale om mange penge i administrationsomkostninger. Så, få styr på dette fra starten af! Dermed kan alle i virksomheden have en god mavefornemmelse og fokusere på alle de andre vigtige ting.

Bootstrap and fix the legal aspects first thing!

Efterlad din kommentar